Noordland
392
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-392,bridge-core-2.1.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-20.0,qode-theme-bridge,elementor-default,elementor-kit-243,elementor-page elementor-page-392

NOORDLAND

Noordland is een experiment in agroforestry (boslandbouw) gecombineerd met sylvopasture (bosweide). Op een oude akker in Schaarsbergen ten noorden van Arnhem, vandaar de naam, wordt een boomgaard aangeplant met fruit, noten en bessen op bloemrijk grasland waar runderen en schapen grazen. Zoveel mogelijk biologische en gericht op het sluiten van lokale kringlopen.


De akker ligt op hogere droge zandgronden en is decennialang gangbaar gebruikt inclusief kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Noordland wil ontdekken of het mogelijk is met een bepaalde inrichting van de akker, biologisch beheer en de begrazing van vee op termijn bodemleven en vruchtbaarheid te verbeteren en de biodiversiteit op en rond op de akker te bevorderen.

De idee is de akker op rabatten te zetten. In tegenstelling tot de traditie staan de bomen en struiken op deze grondsoort juist in en rond de greppels waar zich vocht en voedingstoffen verzamelen. De aanplant bestaat uit een grote variëteit aan oude rassen fruit, noten en bessen. Het vee graast onder de bomen en voegt samen met wat er van die bomen afkomt organische stoffen en nutriënten toe. De rillen, hagen en ruige stroken bieden een goede gelegenheid voor schuilen, nestelen en foerageren voor insecten, knaagdieren en vogels. Een lokale imker zorgt voor de bijenvolken. Het fruit wordt geoogst en al of niet verwerkt verkocht. De organische reststromen daarvan worden lokaal gecomposteerd en weer aan de bodem toegevoegd en dat geldt ook voor snoeihout en blad.

Noordland wil in een periode van vijf à zes jaar ontdekken of bodem en biodiversiteit verbeteren, en of in die periode een rendabele boomgaard kan worden gerealiseerd. Noordland wil ook een sociaal experiment zijn waar mensen weer aan de slag kunnen met zichzelf en met werken. Tot slot, wil Noordland een culturele plek zijn waar temidden van landbouw en natuur van kunst en cultuur kan worden genoten.

Partners

Toekomstmuziek:

gemaakt van eigen oogst

Luchtfoto

noordland recht

jaar 0

noordland recht

jaar 1

noordland recht

jaar 3

noordland recht

jaar 5

noordland vogelvlucht

jaar 0

noordland vogelvlucht

jaar 1

noordland vogelvlucht

jaar 3

noordland vogelvlucht

jaar 5